(hobak jeon)
Categorie: Bijgerecht
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Porties: 1
Bron: Korean Bapsang
Hobak jeon (호박전) is een heerlijk in de pan gebakken bijgerechtje en is lekker snel en makkelijk te maken. Ik vind het persoonlijk een leuke aanvulling in de bijgerechtjes van geblancheerde groenten. Het wordt vaak gegeten bij gewone maaltijden of als snack bij het drinken (in Korea wordt bij het drinken in de bar altijd veel gegeten).
Omdat ik zelf zoutarm eet, gebruik ik geen zout in het recept. Vind je het te flauw smaken dan kun je wat zout door de bloem mixen, of maak een dipsausje met sojasaus.
Gezien ik een wat luie kok ben, sla ik de eerste stap die je vaak in recepten terug vind, over. Meestal moet je eerst met zout het vocht aan de courgette onttrekken en vervolgens de courgette droog deppen. De ervaring heeft geleerd dat niet echt nodig is (de courgette is minder sappig als je deze stap wel uitvoert), dus onderstaand recept is iets aangepast aan mijn luiheid en (gebrek aan) geduld.
Dipsausje*
* Persoonlijk ben ik wat dipsausjes betreft een simpele ziel en word ik al blij van sojasuas met flink wat gochugaru, maar ieder z'n ding natuurlijk.
** Gochugaru is een behoorlijk pittig pepertje, dus hou je het liever mild, dan laat je deze gewoon weg.
1. Snijd de courgette in plakken van ongeveer 8 mm.
2. Bestrooi beide kanten met bloem met behulp van een theezeefje en zorg dat de plakken helemaal bedekt zijn. Klop overtollige bloem van de plakjes af.
3. Verhit een koekenpan met olie of boter tot het goed heet is en zet het vuur laag.
4. Klop een eitje in een kommetje, bordje of glas en haal daar een plak courgette door totdat deze goed bedekt is met ei. Leg de plak in de pan en herhaal deze stap tot alle plakken lekker bruin liggen te bakken.
5. Bak tot beide kanten mooi goudbruin zijn.
Hou je ei over? Mix de achtergebleven bloem er goed doorheen en bak het als een roereitje even op. Lekker om door je rijst te roeren.
Ik ben een flinke eter, dus mocht je het bovenstaande portie teveel vinden, bewaar wat je over houdt in de koelkast en bak het bij je volgende maaltijd kort op in een koekenpan.