Ik kan me zo voorstellen dat het niet altijd duidelijk is voor welk gerecht of welk drankje Big Siggi servies bedoeld is. Zeker wanneer je niet bekend bent met de Koreaanse keuken. Speciaal om die reden publiceer ik hier gerechten die ik zelf bereid voor het servies dat ik maak. Meestal begint het met dat ik ontzettend zin heb in Koreaans eten en als ik dan bedacht heb wat ik ga maken dan ontwerp ik daar speciaal serviesgoed voor. Is het prototype klaar, dan maak ik het gerecht om te kijken of de combinatie van het servies en het gerecht goed klopt.
Gezien ik geen chef ben en mogelijk ietwat lui (of vaak teveel zin om te eten) zijn sommige van de recepten die je hier vindt aangepast op mijn kookstijl (en luiheid) en op ingrediënten die in kleine Nederlandse dorpen algemeen verkrijgbaar zijn.
Omdat ik bijna alle recepten van websites haal waar Amerikaanse maateenheden worden gebruikt kun je ook hier 'cups' en 'spoons' als hoeveelheiden krijgen. Je kunt hiervoor cups en lepels vinden bij Hema of Blokker. Andere eenheden zijn 'gewoon' in eenheden die je gewend bent.
Ingemaakte knoflook is een van mijn favoriete bijgerechten bij een Koreaanse maaltijd. Je zult het als je Koreaans gaat eten niet zo vaak zien als kimchi of ingemaakte rettich, maar bij een Koreaanse BBQ vind ik de knoffies echt onmisbaar.
Door de knoflook in te maken verliest het de scherpte van rauwe knflook en krijgt het een lekkere ietwat pittige en ietwat zoetige bite.
Het inmaken van de knoflook verloopt in twee stappen. Voor de eerste stap maak je pekerlwater op basis van azijn en voor de tweede fase pekelwater op basis van sojasaus.
Voor mijn eerste batch heb ik verse knoflookbollen bij de groenteboer gehaald, voor het beste resultaat. De volgende batch zal ik proberen met de 'gewone' gedroogde knoflook om te zien of het qua smaak veel scheelt. Qua prijs wel, gezien verse knoflook eens tukje duurder is dan gedroogde.
Koreaanse naam: 마늘장아찌
Romanisatie: maneul jangajji
Categorie: 반찬 (banchan) - bijgerechten
Totale pekeltijd: 21 dagen
Bron: Korean Bapsang
Pekerlwater azijn voor fase 1:
Pekelwater sojasaus voor fase 2:
Fase 1
1. Haal de teentjes knoflook los van de bol en doe ze in een kom met heet water. Dit helpt het velletje los te weken, waardoor je ze makkelijker kunt pellen. Laat de teentjes ongeveer 30 minuten staan. Maak ondertussen het pekelwater op basis van azijn klaar in een maatbeker. Zorg dat het zout helemaal is opgelost.
2. Pel de teentjes en snijd de onderkant eraf. Spoel de teentjes af en laat even uitdruipen. Stop de teentjes in een pot met deksel en voeg het zojuist gemaakte pekelwater toe. Zorg ervor dat de teentjes helemaal onder water staan. Sluit de pot goed af.
3. Plaats de pot op een donkere plek op kamertemperatuur en vergeet deze voor 7 tot 10 dagen.
Fase 2
1. Doe de sojasuas, suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook en laat het zachtjes een minuutje doorkoken.
2. Haal het pannetje van het vuur en roer de azijn door het pekelwater.
3. Giet het azijnwater uit de pot en giet het nog warme soja-pekelwater over de knoflookteentjes tot ze helemaal bedekt zijn.
4. Draai de dop stevig op de pot en plaats de pot terug op de deonkere plek bij kamertemeratuur. Na twee weken geduldig wachten kun je de teentjes gaan opsmikkelen, echter hoe langer je wacht, hoe lekkerder ze worden. Na openen kun je teentjes nog een aantal maanden bewaren in de koelkast.
Hobak jeon(호박전) is een heerlijk in de pan gebakken bijgerechtje en is lekker snel en makkelijk te maken. Ik vind het persoonlijk een leuke aanvulling in de bijgerechtjes van geblancheerde groenten. Het wordt vaak gegeten bij gewone maaltijden of als snack bij het drinken (in Korea wordt bij het drinken in de bar altijd veel gegeten).
Omdat ik zelf zoutarm eet, gebruik ik geen zout in het recept. Vind je het te flauw smaken dan kun je wat zout door de bloem mixen, of maak een dipsausje met sojasaus.
Gezien ik een wat luie kok ben, sla ik de eerste stap die je vaak in recepten terug vind, over. Meestal moet je eerst met zout het vocht aan de courgette onttrekken en vervolgens de courgette droog deppen. De ervaring heeft geleerd dat niet echt nodig is (de courgette is minder sappig als je deze stap wel uitvoert), dus onderstaand recept is iets aangepast aan mijn luiheid en (gebrek aan) geduld.
Koreaanse naam: 호박전
Romanisatie: hobak jeon
Categorie: 전 (jeon) - gebakken bijgerechten
Bereiding: 10 minuten
Bron: Korean Bapsang
Optioneel dipsausje*
* Persoonlijk ben ik wat dipsausjes betreft een simpele ziel en word ik al blij van sojasuas met flink wat gochugaru, maar ieder z'n ding natuurlijk.
** Gochugaru is een behoorlijk pittig pepertje, dus hou je het liever mild, dan laat je deze gewoon weg.
Kommetje voor dipsaus en schaaltje voor jeon en mandu
1. Snijd de courgette in plakken van ongeveer 8 mm.
2. Bestrooi beide kanten met bloem met behulp van een theezeefje en zorg dat de plakken helemaal bedekt zijn. Klop overtollige bloem van de plakjes af.
3. Verhit een koekenpan met olie of boter tot het goed heet is en zet het vuur laag.
4. Klop een eitje in een kommetje, bordje of glas en haal daar een plak courgette door totdat deze goed bedekt is met ei. Leg de plak in de pan en herhaal deze stap tot alle plakken lekker bruin liggen te bakken.
5. Bak tot beide kanten mooi goudbruin zijn.
Hou je ei over? Mix de achtergebleven bloem er goed doorheen en bak het als een roereitje even op. Lekker om door je rijst te roeren.
Ik ben een flinke eter, dus mocht je het bovenstaande portie teveel vinden, bewaar wat je over houdt in de koelkast en bak het bij je volgende maaltijd kort op in een koekenpan.